Home  | Over ons  | 

 

Over Ons

Wie zit hier achter?

De informatie op deze website (www.kernenergie.nl) wordt u aangeboden door enthousiaste medewerkers van onderzoeks- en consultancybedrijven op nucleair gebied. Zij zijn leden van het Koninklijk Instituut Voor Ingenieurs (KIVI), afdeling Nucleaire Technologie, vroeger bekend als 'afdeling Kerntechniek'. En van de Stichting NNS, de Netherlands Nuclear Society. Maar de site is niet van KIVI of NNS.

Even wat reclame voor die afdeling Nucleaire Technologie van het KIVI en de NNS. Die houden zich bezig met delen van informatie over vreedzame toepassingen van nucleaire technologie, met elkaar en met andere geïnteresseerden. Dit omvat de opwekking van energie uit atoomkernen maar ook andere belangrijke toepassingen van nucleaire technologie in industrie, wetenschap en medische sector. Themabijeenkomsten zijn er in het mooie KIVI verenigingsgebouw in Den Haag maar ook op andere locaties. Kijk eens op de site van de vereniging voor het activiteitenprogramma.

Prinsessegracht 23, Den Haag
Het KIVI gebouw in Den Haag, waar veel bijeenkomsten over nucleaire techniek georganiseerd worden.

Wat is de rol van kernenergie in de huidige ontwikkelingen?
Het lijkt wel of in 2022 allerlei kwesties plotseling heel acuut maar ook heel duidelijk werden.

Natuurlijk wisten we wel dat Nederland net als zo veel landen wat minder afhankelijk moest worden van fossiele brandstoffen en de import ervan uit een aantal landen. Ook wisten we wel dat we het klimaat niet teveel moeten de-stabiliseren met de uitstoot van broeikasgassen, dus minder gas, kolen, olie en andere fossiele brandstoffen moesten verbranden. Maar de oorlog in Oekraïne maakte acuut duidelijk hoe afhankelijk wij waren van een bepaalde leverancier en hoe nodig het was om te besparen op het gebruik van brandstoffen voor verwarming en elektra.

Natuurlijk wordt er al veel geïnvesteerd in zon en wind en dat wordt nog intensiever, alle bouwplannen daarvoor zijn opgeschaald. Het zal heel goed helpen voor het beperken van ons verbruik van gas en kolen.

Er blijven uitdagingen zoals stabiliteit van het elektriciteitsnetwerk en opvangen dips in de productie door zon en wind. En sommige industriegebieden moeten 24/7 stroom en warmte hebben. Voor al die uitdagingen kan extra kernenergie in Nederland hulp bieden. De overheid heeft nu een ambitieus programma voor de 'Energietransitie' opgezet. De daadkracht en eensgezindheid in het kabinet op dit gebied lijkt groter dan in het verleden. Met hierin ook een plek voor kernenergie. Diverse investeerders raken geïnteresseerd nu de overheid zelf wil deelnemen in nieuwbouwplannen, wat de risico's beperkt, ook op gebied van regelgeving, wat soms als bijzondere uitdaging wordt gezien.

Wat het kabinet voorstelt is niet allemaal nieuw, ook in het vorige kabinet waren er al ideeën over de uitbreiding van kernenergie en het langer openhouden van de kerncentrale in Borssele. Maar dit keer is alles veel concreter uitgewerkt, de urgentie lijkt groter. Een nieuwe kerncentrale zou er in 10 jaar kunnen staan als alles mee zit. Men zou kunnen zeggen: is dat nuttig op dit moment? Maar ook in 2010 waren er plannen voor uitbreiding van kernenergie. Toen gingen die niet door, waren ze wel doorgegaan, dan was er nu misschien 2000 of 3000 MW extra fossielvrij elektrisch vermogen in Nederland en minder gasverbruik door elektriciteitscentrales. We moeten daarom niet wachten tot een nieuwe crisis, maar voortvarend aan de slag.

Status site en Reclame
Deze (verwijs)site is in ontwikkeling en zal worden aangevuld met actuele info. Er worden AdSense reclames van Google getoond om server-kosten en dergelijke te dekken.

blank (1K)
www.kernenergie.nl