Home  | Over ons  | 

 

Menu

De Tsjernobyl pagina's op kernenergie.nl

Waar ligt Tsjernobyl?

Tsjernobyl

Tot 26 april 1986, de dag van het ongeval, telde Tsjernobyl zo'n 12.500 inwoners. Het dorpje ligt aan de rivier Pripjat in de Oekra´ne, op 130 km ten noorden van Kiev en 16 km ten zuiden van de grens met Wit-Rusland. De omgeving van Tsjernobyl vormt een bosrijk gebied met intense landbouw, maar ook met heel wat zware industrie.

Kaart

Hieronder ziet men de kaart van Europa met daarin de Oekraine en de ligging van Tsjernobyl. Tevens is de windrichting aangegeven, die overheerste vlak na het ongeval. Dit verklaart waarom in Scandinavië al snel de lozing van radioactiviteit werd opgemerkt.

kaart-europa-tjernobyl (30K)

Centrale aan de rivier de Pripjat

De regering van de toenmalige Sovjet-Unie besloot in de jaren zestig om zo'n 15 km buiten Tsjernobyl, direct aan de rivier, een grote kerncentrale te bouwen. Die zou uit zes eenheden bestaan, elk met een eigen kernreactor, om elektriciteit te leveren aan steden zoals Kiev (2,5 miljoen inwoners) en de zware industrie. De Pripjat kon de grote hoeveelheden koelwater leveren die een elektriciteitscentrale nodig heeft.

In april 1986 waren vier eenheden gereed en in gebruik. Speciaal voor het personeel hebben de autoriteiten op 3 km afstand van de centrale de sateliet- stad Pripjat gebouwd, die ten tijde van het ongeval zo'n 49.000 inwoners telde. Een groot deel van de bevolking werkte in de kerncentrale.

blank (1K)
www.kernenergie.nl, Laatste update: 7 april 2006